Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Påsken er kristenhetens viktigste høytid. Fortellingen begynner med palmesøndag, som er en fortelling om hvordan Jesus ble feiret da han red inn i Jerusalem. Dagen feires på søndagen før påske. I sydligere strøk er det vanlig å markere dagen med blomsterdekorasjoner som inneholder palmegreiner eller bregner, samt prosesjoner. I Norge brukes gjerne grener fra eviggrønne nåletrær som tujagrener.

 

Palmesøndags opprinnelse

Palmesøndag markerer begynnelsen på fortellingen om den viktigste høytiden innen kristen tradisjon. Påskefortellingen er grunnlaget eller utspringet for helheten av trosretningen som vi i dag kan betegne som kristenheten. Fortellingen feirer Jesus Kristus, som sønn av Gud, og Gud i seg selv. Budskapet er at Jesus er frelseren av menneskeheten, og veien til evig liv for dem som tror på ham.

Palmesøndag skal minne oss om første del av denne fortellingen om Jesus, og om hvordan han ble feiret som en befrier, og som en konge da han red inn i Jerusalem på et esel. Menneskene hyllet Jesus og la palmegreiner på veien foran eselet.

Tradisjonene for å markere dagen med prosesjoner og palmegreiner begynte i den kristne menigheten i Jerusalem etter år 500, og spredte seg raskt som del av liturgien i kirken. Markeringen spredte seg over århundrene til de fleste kirkesamfunn, men i variert form.

 

Moderne feiring av Palmesøndag

Prosesjoner for begynnelsen av påske er noe som kom nylig både i den katolske kirken og som del av protestantisk praksis. Før 1955 var der mange lokale variasjoner for markeringen av dagen innen katolisismen. Dette forandret seg med Pave Pius XII sine reformer, som gjorde prosesjoner og dekorasjoner mer enhetlige. De protestantiske kirkene har adoptert liknende former for markering, og mange steder er det blitt vanlig med økumeniske markeringer, hvor prosesjonene møtes.

Den tradisjonelle katolske liturgiske fargen for merkedagen er rød. Dette skal minne om Jesus sin lidelse, og om blodet som han spilte, som det siste «offerlam for menneskehetens synder». I den den Norske Statskirken er den liturgiske fargen lilla. En blanding av rødt, for Jesu blod og blått for himmelferden og det evige liv. Slik ser statskirken på sammenhengen i historien, mens den katolske kirken skiller de forskjellige delene.

Alle dager i mars

Alle dager i april