Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Den andre påskedagen er en kristen høytidsdag, og er mandagen i påskeuken. På påskedagen, eller Første påskedag, står Jesus opp fra de døde. Dette er den viktigste dagen i den kristne kalenderen siden det er grunnlaget for fortellingen om hvordan troen på Jesus er nøkkelen til et evig liv etter døden. På den Andre påskedagen møter Jesus de gjenværende disiplene, som alle er skremt eller overasket over å se ham igjen.

Den Andre påskedag i Bibelen

På det som i dag omtales som påskedagen åpenbarte Jesus seg for to av sine disipler, og de samtaler på veien til en landsby utenfor Jerusalem, uten at de kjenner ham igjen. De inviterer ham til aftens, der Jesus velsigner maten, og på det tidspunktet kjenner de ham igjen. De skynder seg etter dette til de andre disiplene og andre venner, for å fortelle at de har sett den oppstandne Jesus.

Lukas forteller videre at de samler seg og at Jesus åpenbarer seg for forsamlingen. Plutselig står han i blant dem. Mange blir skremt, og trodde det var et ondsinnet spøkelse. Jesus sier at der ikke er noen grunn til å være redd, og at de kan ta på ham, og forsikre seg om at det er ham. De spiser så sammen, og Jesus forklarer dem hvordan de skal tolke det Gamle Testamente. Han forklarer også at Kristus skal lide og oppstå fra de døde på den tredje dag. I Kristi navn skal de preke om omvendelse til syndenes forlatelse, til alle folkeslag.

I Kirken og hverdagen

I Kirken markeres dagen med en symbolsk gjenskapelse av Jesu velsignelse av maten, og brytningen av brødet som fant sted da de møttes første gang. I noen kirker minnes det også om at Jesus viser seg for Maria Magdalena.

Der finnes mange regionale variasjoner i hvordan dagen markeres. Mange kirker går tur for å minne om spaser-gangen til den lille landsbyen Emmanus. Noen steder letes det etter påskeegg på denne dagen, mens det noen steder i Europa er vanlig å kaste (hellig) vann på hverandre, eller slå kvinner med ris for å sikre fruktbarhet.